Building a fence

When building our garden, the first project was to erect a long fence to separate our garden from the neighbour’s and to provide privacy.

The plan and material for the fence had been provided. I modelled the fence using Google SketchUp to visualise the number of panels and height.

fence-model
Model of the fence

fence-model2
Fence modelled within landscape

I marked out the fence with sticks and line, measuring the exact half-way line between our houses and where the fence posts would go. The latter turned out a bit tricky, as we had to dig to find out where the forest rock foundation started, which would mark the start of the fence. I confirmed the measures with the neighbour so that there would be no reason for later complaint about the position of the fence. Following the supplied design, we dug out the holes. In the process we found plenty of lovely coloured granite rocks of up to the size that you cannot lift on your own, that had been used as filling for the building site. I kept the larger one of those to use later for dry walls. The holes where filled with a base of gravel, insulation material and then the fence posts where sunk into the hole in exact position (kept in place by diagonal timbers) so that they where correctly spaced and in line. Then they were anchored in place by filling the holes with concrete, including drainage and insulation at the bottom to prevent water gathering below the foundation and lifting the foundation when freezing in winter. Once the concrete was set, we outlined the height of the panelling of the fence with lines, actually realizing that a 20 cm gap at the bottom and 130 cm panels (resulting in overall height of 150 cm) would be heigh enough to provide perceived privacy on either side. Originally we had planned a 30cm higher fence, but in hind-sight I am glad we left it lower. Some other neighbours built as similar fence to that height and the fence looks very overwhelming, while ours has received spontaneous prize by passers-by. Once the height was agreed and the concrete had settled, we started building the panelling. The panelling material was cheap sawn timber that we treated with suitable wood oil for outdoor use that coloured the timber brown. The fence-posts got the same treatment. Building the panels involved measuring and sawing to length, and screwing into place (levelled.). As “roof” for the panels we screwed a treated wood that would better endure rainwater and protect the cheaper wood underneath. As the fence covers some height difference, we made small steps after each panel so that the fence softly embraced the lay of the land.

garden-just-done
The completed fence

Advertisements

Building a front-entrance terrace

When building our garden, the front-entrance terrace was one of the initial projects that I took on, right after completing the  terrace in the back.

I modelled the front-terrace using Google SketchUp, providing me with a means to calculate material needs, visualise the result and as blueprint during the work. I actually showed the model to my neighbour before starting the work and asked him if he would be OK with the design.

model-front-terrace
Model of the front-entrance terrace

I built the front-entrance terrace following the same pattern as for the terrace in the back: digging to the depth of the concrete slab foundation, placing and levelling the slabs, fixing the supporting beams, creating a 10% sloping gravel plane to drain water away from the house’s foundations, fixing the top layer beams of the framework and then the decking boards. There was a one-step stair that I needed to build with the decking, I opted to just leave out the top framework layer for this 60 cm x 2 m area. There is  also a post supporting the roof that protects the entrance area, with a rather ugly concrete foundation rising about 30 cm above the level of the step. For this I had design to build a 60 cm x 40 cm sized box out of decking board high enough to cover the ugly concrete bit. The box has the second purpose of proving a side wall for the step, rising higher than the terrace. To make it look less of a strange design feature to hide something and more like a purpose-made add-on, I left an area in the box open that could be used for plants. We ended up putting pretty stones there, as they do not need maintenance. We learned, however, that small children love to pick and throw those stones… Originally I had planned to have the terrace narrower and a larger area for the flower bed, but my neighbour talked me into making the terrace area larger, and I am glad of it as now we have a front terrace were I can sit in the morning sun, when the back garden is in shade. To tie the flower bed into the front area, I framed it in using decking board.

Building a terrace in the back

When building our garden, the most anticipated project was to build a sizeable terrace in the back, effectively extending our living room into the garden.

I modelled the terrace using Google SketchUp which allowed me to visualise the result and to plan and buy the needed of material. It also served me as a blueprint during the work.

model-decking
Model of the terrace

I also modelled a view of the entire terrace area, using Google SketchUp, which later served me to decide the size and position of the sun-sail shade. For the terrace, this mainly aided me in visualising the final result.

model-garden
Model of the terrace area

I dug up all the earth and moved it aside to use later for levelling the new lawn and landscaping the area of the path. There was a lot of earth, 20-50 cm deep over an area of about 25 sqm, which I happily moved with shovel and wheelbarrow. I also removed a number of square concrete slabs of the original paved “terrace”. Under the layer of earth I found gravel that I dug up to the depth of the foundation for the framework on which the decking would rest. As in the fence-post holes, I found plenty of lovely granite rocks of various size that I put aside for later use in the garden. Once deep enough, I placed for each of the supporting lower layer framework beams a foundation of four concrete slabs, each on a sand bedding (recaptured from the originally paved area). Those slabs I carefully levelled out so that the framework would be exactly even. Then I screwed the supporting beams onto the slabs. Once the bottom layer of the framework was in place I covered the slabs and the bottom half of the beams with gravel ensuring a sound foundation. Reusing the concrete slabs this way saved me the trouble of messing around with concrete for the foundation. The beams are of best quality impregnated timber that will last for decades even when touching moisture-transporting earth and gravel. Then I moved and levelled the gravel in the area of the decking such that it was sloping 10% away from the house, ensuring that water would drain away from the house and would not damage the foundations in the long run. Then I added the top layer of the framework, which were beams with 30 cm gaps, as I did not want the rather thin decking boards (19 mm) to swing. This was also the time when I dug out the hole were I would plant the tree on the terrace, digging 80 cm deep from the level to which I would fill up with earth and 70 cm diameter. This hole I filled with earth. I added additional cross-beams to the top-layer of the framework around the hole, creating a hexagonal frame to support the decking edges around. I also added a cross-beam along the house wall and cross-beams along the rock wall towards the forest, as close to the rock as I could manage. I added water-permeable covering sheet over the gravel to prevent weeds to grow out of the gravel through the gaps of the terrace and stapled them to the framework. Then I started to measure, cut and screw tight the decking, starting from the side of the house. To create the hole for the tree I selected suitable bits of board to fit the area around the whole and placed them on an even plane (previously completed decking), laying them relative to each other just as they would be fitted. I took an excess piece of wood, fixed a screw and placed this with the screw exactly in the middle of the to-be hole. then I took a string, made a hoop at one end and slung it over the screw. I knotted a pencil to the string at exactly 30 cm from the screw and keeping the string tight drew an exact circle with 60 cm diameter on the decking boards. With my electric jigsaw it was easy to get the exact round cuts and I could fix the tailor-made pieced leaving a perfect hole. As my gap between framework beams was 30 cm and the beams themselves 45 mm thick, the decking was standing out about 2 cm from the supporting framework, being well supported but covering it from sight. The decking along the rock I measured and cut with the jigsaw leaving just a 1 cm gap between rock and decking. Around the post supporting the balcony and the rainwater drainage sewer and pipe I build neat square housing hiding a concrete foundation in case of the post and creating a cover that can be removed to clean the sewer from leaves in autumn hiding all but the pipe. I treated the decking with uncoloured linseed oil (this is actually yellow and has a darkening, browning effect on wood, but there are also linseed oils on offer that have extra added colour). The so-treated thermo-ash decking turned into lovely chocolate-coloured darkish brown with a tiger-like pattern of the wood.

brenstol-thermo-ash
Chocolate-coloured thermo-ash decking

Designing the garden – step 5: build it

After thoroughly planning the projects, it was time to get stuck in.

I had been planning all winter starting after Christmas, therefore the timing for starting project work was pretty obvious: as soon as the snow was gone and it would be warm enough to work outside. I thought I would be starting with the terraces, but although I had the decking board already in early April, first it was too cold, and then we had agreed with the neighbour to build the fence.

Once the fence was completed, I started to work on the terrace in the back. Next, I built the front-entrance terrace following the same pattern.

Before I had really started with the terrace in the back, we went on holidays to Andalusia in Southern Spain and visited many gardens, including the Alhambra  and many courtsyards in the Cordoba courtyard garden competition that is carried out there every year end of May. We picked up two new requirements for the garden from this trip: we wanted an ornamental water feature making “refreshing splashing noises” and at least some ornamental paving. We integrated both of them into the path at the side of the house, adding a large circle half-way with a water feature in the middle to the design.

waterfeature-andalucia Fountain in Alhambra gardens, Andalucia

ornamental-paving-andalucia
Ornamental paving, Alhambra gardens, Andalucia

With all decking areas done, I started to use the earth removed from the decking area to level out the area for the new lawn. I marked the path and the circle area and dug up all earth from where the path would be and from the paving area. The excess earth I used to raise the beds along the path, overall we significantly raised the garden as the level lawn required hight adjustments of up to 40 cm and I had to even out the slope of the path that this height difference created.  I did not have much of a plan for this landscaping and made it up as I went. I used cheap timber boards to separate earth from areas that needed gravel for proper drainage, mainly a 30 cm wide bed of coarse gravel along the house, so that no earth would mix and spoil the draining property of the gravel. At this time we had also figured that there would be space to create a small run of a fake brook along the path and that there would be space enough for a small bridge so that the path would cross over the brook. I landscaped this and left a gap in the path where the bridge would go.

As with the terrace, I lifted all the earth until meeting the gravel layer from all to-be paved areas. Once this was completed, I ordered a lorry of gravel, that I used to create a well-draining foundation for the paving that will not raise when freezing (as earth does), filling up to create the required height. This meant to level the paving area and creating a smoothly sloping path, level at the circle area. Although all literature prescribes to get some sort of heavy roller to compact this gravel layer, I decided against it. Whilst using a wheelbarrow to move the gravel into place, I had very well condensed all gravel along the path. Also, small sinking of path and paved areas would not be so bad, as we were aiming for a natural garden with old feel to it.

With the gravel in place and distributed carefully, it was time to order the slate paving and the paving stones. We had decided on using white and dark granite in alternating rings for the ornamental circle. I also ordered stone-ash for bedding the paving on and also to be used as gap-filler between paving stones. Using water-permeable sheet, we covered the gravel and spread a 5 cm layer of stone-ash on top. The sheet prevents the gravel and stone-ash mixing, which would mean that the stone ash would eventually completely disappear into the gravel.

Starting with the paving area next to the terrace, I laid out the largest pieces of slate and added and removed smaller pieces of slate until I got a satisfying puzzle together. Then I eased the slates into the stone-ash positioning them as level as possible. Once all were in place I filled the gaps with stone-ash. Then I hosed the area down so that the stone-ash could settle. Luckily we had some torrential rains at the time that helped to settle the stone-ash even further. I then placed the edging stones of dark granite, for the step from the paving down to the lawn we had bought large granite blocks (of the like used to separate the pavement from the road). For the edges I folded a root-blocking thick fabric into U-shape underneath the edging stones, hopefully preventing grass and bedding plants to spread too eagerly. The fabric I left a bit longer than intended and I would cut it back to the required height later. I did the edging for the entire lawn, in other words, I made a large oval shape.

At this point I set out to create the vegetable patch. At that time the area was a large mount of earth. To increase the area and to get sufficient depth, I started tidying the edge of the rock and dead root balls of the large fir tree that was there at the time (it was cut down later by the council to prevent storm damage). There I found a one meter long somewhat obelisk-shaped piece of granite that had been broken of the rock-foundation by water and roots. This I pried loose and moved to the side of the path. I was able to make it stand, and there it still is, the perfect rock feature, just where we had designed one (a heap of stones was in the original design). To manage the height difference between forest and lawn, about 60 cm, I built a wall from the edge of the to-be lawn out of the granite rocks gathered during digging work. I created a small gravel foundation under the wall to prevent expanding frozen earth to tumble the stone wall down every winter. Leaving a 40 cm band of earth, I raised the wall to a second terrace. Then I encircled an area of two meters with rocks and filled it with earth – there was my vegetable patch. Initially the rock wall raised a few eyebrows as it looked rather rustic, but now it is a well-established detail in the garden.

At this point I ordered and picked up the roll-out lawn. I evened the earth, but did not roll it, as is recommended by literature. Laying the lawn and cutting the round shape of the oval against the already completed edging stones was as easy as they make it look in garden makeover programs. I must admit that, particularly due to the fact that I had levelled the lawn with recaptured earth and dug-under grass, and that I omitted rolling the site before laying the earth, has resulted in a somewhat uneven surface.

Although I had not planned this before, I envisioned the bridge over the brook as being slightly arching. Using concrete slabs as foundation, I took 1,50 m left-over beams from the decking framework and cut a soft arching shape using the electrical jigsaw. Those I screwed onto the concrete slabs and screwed a run of decking boards to them, resulting in a perfectly arching bridge. I paved and edged the path from the lawn to the bridge and from the bridge to the circle.

We picked and bought the water feature for the circle and also bought a 60 liter water reservoir. I dug a hole for the reservoir in the centre of the circle and placed the reservoir. I filled the reservoir with water and filled the surrounding gaps with gravel, using water to settling it in. I kept the lid on the reservoir to prevent animals, children and me from dropping into it.

Using sheet and stone ash underneath, I started building concentric circles around the reservoir, using an alternating colour pattern . To allow for a cable for the water feature pump, I placed a hard-plastic cable tube under the paving and left a string running through it so that I could later run a cable through it without lifting the paving (I had not decided what pump to buy at this time). I encircled the ornamental circle with edging stones and continued laying the path all the way to the road.

I also used the back granite for lining along the gravel road from the front-terrace to the path (in front of the shed and the bedding at the side of the house) and from the path to where our garden ends and the neighbours strip starts.

To take care of the height difference between my garden and the neighbour’s, resulting from my landscaping, I built 10 cm dry wall using the granite rocks that I earlier had dug up, all the way underneath the fence and up to the road.

garden-just-done

Garden path and ornamental feature after completion