Perennoja postitse ulkomailta

To the English version of this article
Syynä miksi en aiemmin ostanut eläviä kasveja ulkomaista on että olin huolestunut pärjäävätkö  ne päiviä suljetussa paketissa. Erityisesti se ajatus että kasvit olisivat ulkomailta pidemmän ajan kestävän postitoimituksen takia aika kauan matkalla esti minut ostamaan perennoja ulkomailta. Tässä kokemusraportissa  näytän ettei sellaisia huolia tarvitse olla kuten kokemukseni saksalaisen verkkokaupan kanssa todistaa.

Tilasin kaupan verkkosivun kautta www.zauberstaude.de kuusi perennaa ruukuissa (värikkäitä helleboruksia/jouluruusuja, alppiastereita ja erikoisohdakkeen) sekä kymmenenkunta erilaisia säkkäitä kevätkukkasipuleita (tulppaaneja, krookuksia jne.).

Verkkosivusto on saattavilla saksaksi ja englanniksi. Pääosuudet verkkosivuista on englanniksi olemassa (tuotekuvauksia, toimitusehdot ulkomaille, kauppakori, tilausselvitys). Valitettavasti muutamaa osaa sivustoista on ainoastaan saksaksi, kuten selailua tukevaa tuotekategoriakuvaus. Sivuston haku tukee kasvien latinankieliset nimet ja Googlen avulla pystyy kääntää suomenkieliset nimet latinaksi.


Perennoja on tarjolla tuhansia erilaisia ja jokaiselle tuotteelle on näytetty ajantasainen varastotilanne. Verrattuna paikalliselle puutarhakaupalleni – jolla on kuitenkin hyvä valikoima perennoja – tämä kauppa on ihan eri ja parempi luokka. Esimerkiksi paikallispuutarhakaupassa myydään yksi laji helleborusta joka on tavallinen valko-vihreä jouluruusu, kun taas Zauberstaude.de tarjoo 41 erilaisia helleboruslajia kaikenkaltaisissa väreissä ja muodoissa.

Hintaa on yleisesti noin kolmasosaa suomalaisesta hintatasosta ja on jopa halvempi kun suomalaiset alennushinnat. Kukkasipulien hinnat olivat hieman matalampia verrattuna Prismaa, Kodin Ykkönen, Bauhaus etc. ja valikoima oli selkeästi parempi. Yritä saada vaikka syksyllä kukkivia krookuksia Suomessa kaupoissa. Mielestäni sipulien laatu oli parempi kun paikallisten kauppojen.

Postitoimitusmaksu Suomeen oli tilauksessani €22,50, rahaa jonka säästin helposti halvoilla perennahinnoilla.

Sivuston postitoimitushinnasto löytyy tästä.

Maksuvälineeksi kelpaa luottokortti PayPal maksulla joka toimi odotuksien mukaan.

Paketin lähetys: Tilasin syyskuun alussa ja, kun olin tilannut myös kukkasipuleja, hyväksyin tilauksen yhteydessä että tilaus lähetetään syyskuun lopussa (juuri kukkasipulien istutuskauden alussa). En siis tiedä miten nopeasti tilaus luovutetaan postille. Saksankielisillä arvostelusivustoilla sanotaan että tavarat saapuvat yleensä kolme työpäivää tilauksen jälkeen. Heti tilauksen jälkeen sain tilausvahvistuksen s-postitse, ja odotukseni mukaan lähetys lähti syyskuun lopussa ja sain silloin englanninkielisen tiedotusviestin.

Sain lähetysseurantalinkin ja pystyin seuraamaan lähetyksen (saksankielinen s-posti kuljetusfirmalta, klika “Sendungsverfolgung”-linkkiin):

zauberstaude-order-tracking

Lähetys saapui kuuden kalenteripäivien jälkeen, yksi viikonloppu laskettu mukaan. Turusta pääkaupunkiseudulle kesti melkein eniten aikaa.

Pakkaus: Vasta saapunut paketti näkyy seuraavassa kuvassa:

zauberstaude-package1

Kun avasin paketin, kaikki oli laitettu ison muovipussin sisään joten kosteus säilyy ja pahvi pysyy kuivana:

zauberstaude-package2 zauberstaude-package3 zauberstaude-package4

Kukkasipulit löytyivät päällimmäisenä ja sen alla löytyivät perennat ruukuissa – jokainen huolellisesti pakattu sanomalehteen ja kaikki ruukut olivat laitettu pakettiin varovasti yhteen joten varret ja lehdet ei kärsisi kuljetuksen aikana.

zauberstaude-package5  zauberstaude-plants1

Otin varovasti perennat paperipakkauksistaan. Kaikilla kasveilla oli vahva ja hyväkuntoinen juuristo ja multa oli kostea. Kuten odottaisinkin syksyllä, lehdet ja varret olivat parhaan hetken jo nähneet – mutta kaikki olivat ehjiä. Lyhyesti sanoen olin saanut laadukkaita perennoja jotka todennäköisesti juurtuvat hyvin ja suorittavat vielä vuosia puutarhassani.

zauberstaude-plants2

Kukkasipulit  olivat pakattu joko tavallisissa ilman läpäisevissä  muovipusseissa joihin oli tavallinen tuotekuvaus kiinnitetty, tai ruskeassa paperipussissa johon oli kirjoitettu kukansipulin nimi. Sipulit olivat laadukkaita eikä missään ollut hometta. Perennojen mullan kosteus ei vaikuttanut lainkaan sipuleihin.

zauberstaude-bulbs1

Yhteenvetona voin sanoa että zauberstaude.de tietää miten pakataan ja postitetaan kasveja. Riittävänkokoisille tilauksille (ehkä 15+ keskihintaisia perennoja?) zauberstaude.de on suomalaisia kauppoja halvempi ja valikoima on helposti kymmenenkertainen. Tämä laajentaa hurjasti mitkä kasveja voin kasvata puutarhassani.

En ole (vielä) kokeillut muita saksalaisia verkkokauppoja ostaakseni kasveja, mutta tutkin noin kymmenen: yksikään näistä tarjoa englanninkielisen verkkosivuston eikä tarjoa kuljetuksen hinta-arvion Suomeen ilman että olisin ensin s-postitse tai puhelimitse yhteydessä näihin. Olen tilannut joiltain Iso-Britannian verkkokaupoilta ja yritin toisilta, mutta valitettavasti lähes kaikki isot Iso-Britannian perennaverkkokaupat eivät toimita eläviä kasveja Iso-Britannian ulkopuolelle.

Parhaan tuloksen postitse toimitetuille kasveille tekisin tilauksen kasvikauden alkuun tai loppuun (keväällä tai syksyllä). Näin todennäköisemmin kasvit lähtevät kasvuun omalla pihalla kun mahdollinen kuljetuksen tai pakkauksen haita vaikuttaa vähemmän kasveille. Tarkastaisin sääennustuksen ennen tilauksen tekoa ja välttäisin kuljetuksia  kovana pakkasaikana kunhan en tiedä pidetäänkö pakettia lämpöisenä koko kuljetuksen aikana.

Kuten aina kasvien kanssa, kyseessä ei ole miten ne kukkivat kaupan hyllyssä, mutta miten kasvit suorittavat pihoillamme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s